Over Perspectief

Perspectief heeft al meer dan 15 jaar ervaring om het gebied van tuin- en landschapsontwerp. Hieronder vind je alle informatie over mijn achtergrond, de werkwijze die ik gebruikelijk hanteer en informatie over kosten en voorwaarden.

Achtergrond

Perspectief inmiddels al 15 jaar op het gebied van tuinen, landgoederen, openbare ruimte en kunst. Daarbij zie ik tuin- en landschapsontwerp als een uniek stukje levendige kunst.

Achtergrond

Na mijn afgeronde studie Tropical Crop Science in Wageningen, heb ik 12 jaar op verschillende projecten in de tropen gewerkt, o.a. als landbouwkundig adviseur. Bij terugkeer in Nederland heb ik kennis en vaardigheden uitgebreid met een studie tuin- en landschapsontwerper aan Larenstein. Halverwege mijn studie, in 2005, ben ik Perspectief begonnen. Inmiddels heb ik ruim 15 jaar ervaring op het gebied van tuinen, landgoederen, openbare ruimte en kunst.

Filosofie

Ik zie tuin- en landschapsontwerp als een uniek stukje levendige kunst. Daarbij ben je als ontwerper bezig een vertaalslag te maken van een plan in een tweedimensionaal vlak naar een driedimensionale werkelijkheid. Binnen deze vertaalslag moeten verschillende keuzes worden gemaakt. Planten hebben een verticale gelaagdheid (bomen, struiken, vaste planten en bollen) en verschillen in kleur, bloeitijd en textuur. De kleur kan alles bepalend zijn, of ritmisch terug komen in tijd en plaats. De begrenzingen van ruimtes kunnen semi-transparant of solide zijn, zoals pergola’s, hekken, heggen, aarden wallen, bosplantsoen, struikmassa’s of opgekroonde bomen. De ruimte worden ook in een horizontale vlak gevuld met bestrating, semi-verharding, gazons of spiegelvijvers.

De kunst van het ontwerp is om een goede balans te vinden in de wensen van de klant en de artistieke ideeën van de ontwerper. En natuurlijk: voor een acceptabele prijs.

Brancheverenigingen

Perspectief is aangesloten bij de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG). Projecten worden uitgevoerd volgens de normen en richtlijnen van de VHG. Daarnaast is Perspectief aangesloten bij de Tuinontwerpersgroep (TOG). Vakgenoten in deze groep delen kennis en inspiratie met elkaar uit om samen het niveau naar een nog hoger niveau te tillen.

Werkwijze

Perspectief leidt u door het hele proces van idee en wensen tot realisatie van uw tuindromen.

1. Kennismaking

Tijdens een eerste kennismakingsgesprek probeer ik inzicht te krijgen in uw ideeën over de huidige tuin en uw droomtuin. Vaak is het prettig om te starten vanuit voorbeelden in, bijvoorbeeld, tijdschriften. Eventueel maak ik een kosten begroting voor de volgende stap.

2. Programma van eisen

Uw tuin wordt uitgebreider bekeken en ik maak een aantal foto’s en ruwe schetsen. Als we het eens worden over de sterke en zwakke punten van uw tuin, stellen we samen een programma van eisen op.

3. Ontwerp

Op basis van het programma van eisen maak ik een ontwerp van uw nieuwe tuin. Daarbij zal ik eerst een voorontwerp aanleveren, vaak op basis van een uittreksel van het kadaster. Daarna maak ik een definitief ontwerp, waarin de details van uw nieuwe tuin te zien zullen zijn.

4. Beplantingsplan

Indien gewenst maak ik samen met u een beplantingsplan.

5. Uitvoering

Vervolgens kan tot uitvoering van het ontwerp worden overgegaan. Uiteraard bespreken we vóór de tijd wat eventueel zelf zou willen doen.

Kosten

De kosten zijn belangrijk tijdens ieder project. Hieronder vind u een overzicht van onze kosten en tarieven.

Uurprijs

De kosten voor een opdracht worden berekend op basis van een uurtarief. Tijdens de eerste kennismaking zal een kostenbegroting worden gemaakt. We hanteren twee verschillende uurtarieven, op basis van het type werkzaamheden:

Tekenopdrachten

Voor tekenwerkzaamheden vragen wij een uurtarief van €42,50 per uur exclusief btw. Daarbij kunt u verwachten dat een gebruikelijke opdracht tussen de 20 en 30 uur in beslag neemt, inclusief 5 sessies om uw smaak en wensen te leren kennen.

Hovenierswerkzaamheden

Voor hovenierswerkzaamheden geldt een lager uurtarief van €35,- euro per uur exclusief btw. Dit geldt voor alle kleine en grote werkzaamheden in de tuin, zoals aanleg en onderhoud.

Iets onduidelijk?

Is iets nog onduidelijk, heeft u aanvullende vragen of wilt u graag een keer kennismaking? Ik ontmoet u graag tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Perspectief

Tuin en Landschapsdokter